Uncategorized

Επιγενετική & Μοριακή Ογκολογία ως στοχευμένη Θεραπεία Καρκίνου !

 Μοριακά Στοχευμένη Θεραπεία Καρκίνου:

 

Can epigenetics help fuel personalized medicine revolution in cancer treatment? - Genetic Literacy Project

 

Η μοριακή ογκολογία είναι μια διεπιστημονική ιατρική ειδικότητα, στη διεπαφή της ιατρικής χημείας και της ογκολογίας, που αναφέρεται στη διερεύνηση της χημείας του καρκίνου και των όγκων σε μοριακή κλίμακα. Επίσης ερευνά την ανάπτυξη και εφαρμογή μοριακά στοχευμένων θεραπειών.

Η μοριακή στοχευμένη θεραπεία έχει φέρει επανάσταση στο τοπίο της θεραπείας του καρκίνου λόγω των καλύτερων θεραπευτικών ανταποκρίσεων και της μικρότερης συστηματικής τοξικότητας.

Ο μετασχηματισμός των φυσιολογικών ανθρώπινων κυττάρων σε κακοήθεις καταστάσεις καθοδηγείται από πολυσταδιακές αλλοιώσεις των γονιδίων.

Επομένως, αυτά τα γονίδια-οδηγοί έχουν γίνει οι κύριοι υποψήφιοι για στοχευμένες θεραπείες στις θεραπείες του καρκίνου τις τελευταίες δεκαετίες. Το πιο δραματικό γεγονός στο ταξίδι της ανακάλυψης στοχευμένων θεραπευτικών είναι ο εντοπισμός αγγειογενετικών στόχων.

Η Μοριακή Ογκολογία είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα βασικής επιστήμης που αποτελείται από  ερευνητές με γνώση σε καρκινικά βλαστοκύτταρα, επιδιόρθωση βλαβών DNA και γονιδιωματική αστάθεια, αλληλεπιδράσεις όγκου-ξενιστή και άλλους θεμελιώδεις τομείς της βιολογίας του καρκίνου.

Στόχοι 
Η ανακάλυψη μηχανισμών ρύθμισης καρκινικών βλαστικών κυττάρων (CSC) που οδηγούν την κυτταρική ετερογένεια και τη θεραπευτική αντίσταση
Διευκρίνιση της επίδρασης της γονιδιωματικής αστάθειας στην ετερογένεια του όγκου, την εξέλιξη και τη θεραπευτική αντίσταση.
Ανάκριση αλληλεπιδράσεων κυττάρου σε κύτταρο στην ανάπτυξη όγκου, λήθαργο, μετάσταση και θεραπευτική αντίσταση με έμφαση στις μεταβολές του ανοσοποιητικού και του μικροβιώματος.

π.χ.  Οι καρκίνοι κεφαλής και τραχήλου περιλαμβάνουν μια ετερογενή ομάδα όγκων που, γενικά, είναι βιολογικά επιθετικής φύσης. Αυτοί οι καρκίνοι παραμένουν δύσκολο να αντιμετωπιστούν και η θεραπεία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές, μακροχρόνιες παρενέργειες. Για ασθενείς που δεν θεραπεύονται με χειρουργική επέμβαση ή/και (χημειο)ακτινοθεραπεία, υπάρχουν λίγες αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές. Απαιτούνται επειγόντως στοχευμένες θεραπείες και προγνωστικοί βιοδείκτες προκειμένου να βελτιωθεί η διαχείριση και να ελαχιστοποιηθεί η τοξικότητα της θεραπείας και να επιτραπεί η επιλογή ασθενών που είναι πιθανό να ωφεληθούν τόσο από μη επιλεκτικές όσο και από στοχευμένες θεραπείες.

Το HNSCC είναι μια ομάδα εξαιρετικά ετερογενών όγκων. Η διαχείρισή τους είναι πιθανό να αλλάξει στο εγγύς μέλλον, μεταβαίνοντας από τη θεραπεία ως μεμονωμένη ασθένεια στην προσαρμογή της θεραπείας με βάση τα χαρακτηριστικά τόσο του ασθενούς όσο και του όγκου.

Ο εντοπισμός συγκεκριμένων γενετικών, επιγενετικών και μεταβολικών ανωμαλιών, μαζί με τις πιο παραδοσιακές τεχνικές στη διάγνωση, τη σταδιοποίηση και την πρόγνωση, θα πρέπει να ενημερώσει την ατομική στρατηγική θεραπείας. Έχει τη δυνατότητα να παρέχει στον κλινικό ιατρό ένα ολοκληρωμένο σύνολο διαγνωστικών, προγνωστικών και προγνωστικών εργαλείων. Η έλλειψη των μεταλλάξεων οδηγών στο HNSCC και η συχνή απώλεια ογκοκατασταλτικών αντιπροσωπεύουν μια φαρμακολογική πρόκληση, αλλά η αυξημένη κατανόηση της μοριακής βιολογίας μέσω των εξελίξεων στην τεχνολογία υψηλής απόδοσης προαναγγέλλει ένα μέλλον εξατομικευμένης ιατρικής.

Εδώ η ενημέρωση στοχεύει να παρέχει μια πρώτη εικόνα για την τρέχουσα κατανόηση της μοριακής παθογένεσης της νόσου και  τις νέες θεραπείες που βρίσκονται υπό ανάπτυξη και σε κλινικές δοκιμές.

 

Cancers | Free Full-Text | Epigenetic Regulation: A Link between Inflammation and Carcinogenesis

 

 

ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ

Ασυνήθιστες αλλαγές στη δραστηριότητα του DNA σας μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν αυτή τη γνώση για να δημιουργήσουν θεραπείες που μπορούν να αναιρέσουν αυτές τις αλλαγές.

Τι είναι η Επιγενετική  και Μοριακή Ογκολογία;

Ενώ τα κύτταρα έχουν συγκεκριμένες εργασίες για διάφορα μέρη του σώματός σας, το DNA μέσα σε αυτά είναι σχεδόν το ίδιο. Αυτό που τα κάνει διαφορετικά είναι πώς και πότε ενεργοποιούν ή απενεργοποιούν σετ γονιδίων.

Τα κύτταρα μπορούν να ελέγχουν και να ενεργοποιούν ή να απενεργοποιούν τα γονίδια που χρειάζονται μέσω επιγενετικών αλλαγών. Αυτές είναι μικρές αλλαγές στο DNA και τις πρωτεΐνες μέσα στα χρωμοσώματα του κυττάρου. Αυτές οι αλλαγές προσαρμόζουν προσωρινά τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα χρησιμοποιούν τις πληροφορίες DNA χωρίς να τροποποιούν την αλληλουχία DNA σας. Το σώμα σας χρειάζεται την επιγενετική, ώστε τα σωστά γονίδια να βρίσκονται στα σωστά κύτταρα.

Αλλαγές που προκαλούν καρκίνο

Ο καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί όταν οι επιγενετικές αλλαγές πάνε στραβά. Μπορούν να επηρεάσουν τις δύο κύριες ομάδες γονιδίων με καρκινικές συνδέσεις — ογκογονίδια και ογκοκατασταλτικά γονίδια. Τα ογκογονίδια μπορεί να γίνουν πολύ ενεργά και τα ογκοκατασταλτικά γονίδια μπορεί να αλλάξουν ή να εξαφανιστούν.

Τα κύτταρά σας δεν είναι τα μόνα πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν επιγενετικές αλλαγές, οι οποίες είναι επίσης γνωστές ως επιμεταλλάξεις. Πράγματα όπως το κάπνισμα, η ανεπαρκής άσκηση, τα ναρκωτικά, η διατροφή σας και οι περιβαλλοντικές χημικές ουσίες ή η ακτινοβολία μπορούν να οδηγήσουν σε χημικές αλλαγές στο DNA εκτός των γονιδίων που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Οι γονείς σας μπορούν επίσης να μεταδώσουν επιγενετικές πληροφορίες. Οι γιατροί το αποκαλούν “διαγενεακή κληρονομιά”.

 

Τι σημαίνει  Επιγενετική & Μοριακή ογκολογία για τη θεραπεία του καρκίνου

Καθώς οι επιστήμονες μαθαίνουν περισσότερα για τις επιγενετικές αλλαγές στα καρκινικά κύτταρα, προσπαθούν να δημιουργήσουν θεραπείες που τις αναστρέφουν. Ένα από τους καλλίτερους λόγους αυτών των θεραπειών είναι ότι δεν σκοτώνουν τα κύτταρα, σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία. Απλώς προσαρμόζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα κύτταρα επιτιθόμενα (ή αναστέλλοντας) ορισμένα ένζυμα (πρωτεΐνες).

Ταυτόχρονα όμως είναι και σύμμαχος της χημοθεραπείας αφού ο Ογκολόγος ιατρός μπορεί να κρίνει το είδος και την διάρκεια του θεραπευτικού σχήματος που τεριάζει στον κάθε ασθενή του !

 

Επίλογος:

 Μια νέα αχτίδα φωτός κι ελπίδας στον τεράστιο πόνο που μαστίζει ιδιαίτερα τον τελευταίο αιώνα δισεκατομμύρια συνανθρώπους μας, καθώς το σκοτεινό χέρι του θανάτου απλώνεται σε καθε ηλικία, απο μικρά βρέφη μέχρι ηλικιωμένους κόβοντας τόσο οδυνηρά και άδικα το νήμα της ζωής τους, μετατρέποντας την πράσινη γαλάζια μας γη σε μια απέραντη έρημη και σκοτεινή πεδιάδα θανάτου!
Οι πνευματικές αόρατες αρχές που μας επιβλέπουν, ας ανοίξουν την ανθρώπινη καρδιά της σύγχρονης επιστήμης, να δεχτεί και να επιτρέψει σε αυτή την θεραπευτική “Επιγενετική” ηλιαχτίδα να φωτίσει την σκοτεινή πεδιάδα του θανάτου, ετσι ώστε η γή να ξαναβάλει τα γαλάζια της χρώματα και να γίνει πανέμορφη για όλους αυτούς  τους συναθρώπους μας,  που υποφέρουν στα μαρτυρικά δεσμά της επάρατου νόσου !

 

Με κάθε ελπίδα ,

Μάνος

 

 

 

 

 

ΠΗΓΕΣ

1) 

NATIONAL LIBRARY OF MEDICINE

 

Cell Death Dis. 2014 Jan; 5(1): e1018.
Published online 2014 Jan 23. doi: 10.1038/cddis.2013.548
PMCID: PMC4040714
PMID: 24457962

Clinical update on cancer: molecular oncology of head and neck cancer

Y Suh,1 I Amelio,2 T Guerrero Urbano,3 and M Tavassoli1,*

 

 

2)

Epigenetics and Cancer Treatment

 Medically Reviewed by Sabrina Felson, MD on September 02, 2022

 

 

3) 

.Oncol., 17 Μαρτίου 2022
Sec. Μοριακή και Κυτταρική Ογκολογία
Τόμος 12 – 2022 | https://doi.org/10.3389/fonc.2022.755053
Αυτό το άρθρο είναι μέρος του Ερευνητικού Θέματος
CRISPR Advancement in Cancer Research and Future Perspectives

Jue Hou1†, Zongsheng He2†, Tian Liu1†, Dongfeng Chen2, Bin Wang2*, Qinglian Wen1* και Xi Zheng3*
1 Τμήμα Ογκολογίας, The Affiliated Hospital of Southwest Medical University, Luzhou, Κίνα
2 Τμήμα Γαστρεντερολογίας, Βασικό Εργαστήριο Πεπτικών Κακοηθειών Chongqing, Νοσοκομείο Daping, Στρατιωτικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο (Τρίτο Στρατιωτικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο), Chongqing, Κίνα
3 Τμήμα Γαστρεντερολογίας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρκίνου Chongqing, Chongqing, Κίνα