Uncategorized

Θα μας αναγκάσει πραγματικά η ΕΕ να τρώμε έντομα εν αγνοία μας;

Νέοι κανόνες στην ΕΕ επιτρέπουν την κατανάλωση γρύλων και προνυμφών αλευροφόρων

Υπάρχουν κίνδυνοι από την κατανάλωση γρύλων και αλλων εντόμων απο τον άνθρωπο;

Θα αλλάζατε κρέας με έντομα;

 

Οι γρύλοι και οι προνύμφες του σπιτιού ενδέχεται να φτάσουν σύντομα στο τοπικό σας σούπερ μάρκετ.

Τον Ιανουάριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την πώληση αυτών των εντόμων για ανθρώπινη κατανάλωση σε σκόνη και άλλες αποξηραμένες μορφές.

Είναι καλά νέα για τον πλανήτη, καθώς τα πλούσια σε πρωτεΐνες έντομα απαιτούν πολύ λιγότερη γη και νερό από το κρέας για να παράγουν.

«Η κατανάλωση εντόμων… συμβάλλει θετικά στο περιβάλλον, την υγεία και τα μέσα διαβίωσης», αναφέρεται σε δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες είναι πιο πρόθυμες να φάνε έντομα;
Αλλά η σκέψη της κατανάλωσης ανατριχιαστικών crawlies δεν είναι το φλιτζάνι του τσαγιού όλων και πολλοί στην Ευρώπη θα χρειάζονταν πολλά πειστικά για να τα προσθέσουν στη διατροφή τους.

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2020 της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτή, μόνο το 10 τοις εκατό των Ευρωπαίων είναι πρόθυμοι να ανταλλάξουν κρέας με έντομα.

Αλλά με το ζήτημα του αυξανόμενου πληθυσμού του πλανήτη μας καθώς και της ρύπανσης που προκαλείται από τη βιομηχανία κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, όλο και περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα έντομα θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η βιομηχανία κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων ευθύνεται για το 14,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Οκτώ ακόμη αιτήσεις για άλλα βρώσιμα έντομα περιμένουν ακόμη την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παρόλο που οι γρύλοι προσφέρουν μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία, πολλοί καταναλωτές στις δυτικές χώρες παραμένουν δύσπιστοι για τα τρόφιμα με βάση το κρίκετ λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

Bulgaria: New Rules in the EU allow the Consumption of Crickets and Mealworm Larvae

Οι οικόσιτοι γρύλοι και οι προνύμφες αλευροφόρων θα επιτρέπονται ως τροφή στην Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει νέων κανονισμών, ανέφερε το DPA, σύμφωνα με το BTA.

Οι οικόσιτοι γρύλοι μπορούν να καταναλωθούν κατεψυγμένοι, αποξηραμένοι ή σε σκόνη από την Τρίτη, ενώ από την Πέμπτη θα επιτρέπεται η χρήση προνυμφών αλευροφόρων σκουληκιών στα τρόφιμα.

Παρόμοιοι κανόνες υπάρχουν ήδη για τις μεταναστευτικές ακρίδες και τα κίτρινα αλευροφόρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος άλλες οκτώ αιτήσεις για την έγκριση της κατανάλωσης προϊόντων εντόμων, καθώς οι παραγωγοί πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άδεια για κάθε είδος εντόμου που επιθυμούν να διαθέσουν στην αγορά.

Τα τρόφιμα που περιέχουν έντομα πρέπει να επισημαίνονται ως τέτοια στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος του είδους.

 

insects on the menu : cricket flour

 

Τα έντομα χρησιμοποιούνται με ασφάλεια ως τροφή για χιλιάδες χρόνια και καταναλώνονται συνήθως σε πολλά μέρη του κόσμου.

Επιπλέον, περιορισμένη έρευνα υποδηλώνει ότι η κατανάλωση προϊόντων κρίκετ, όπως η σκόνη πρωτεΐνης γρύλου, είναι μάλλον ασφαλής και δεν προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία σε υγιείς ανθρώπους.

 

Αλλά η κατανάλωση εντόμων μπορεί να συνοδεύεται από κάποιες άλλες ανησυχίες για την ασφάλεια.

 

Για παράδειγμα, μελέτες υποδεικνύουν ότι τα άτομα που είναι αλλεργικά στα οστρακοειδή ή τα ακάρεα της σκόνης θα μπορούσαν επίσης να έχουν αλλεργικές αντιδράσεις όταν τρώνε έντομα .

Ωστόσο, επί του παρόντος υπάρχει έλλειψη έρευνας σε αυτόν τον τομέα και οι επιστήμονες πρέπει να κάνουν περισσότερες μελέτες για να κατανοήσουν πλήρως την πιθανότητα αλλεργικών αντιδράσεων που σχετίζονται με την κατανάλωση εντόμων.

Ορισμένοι ερευνητές προειδοποιούν ότι έντομα όπως οι γρύλοι μπορεί να λειτουργήσουν ως φορείς παθογόνων που θα μπορούσαν να μολύνουν ανθρώπους και ζώα.

Σε μια μελέτη του 2019, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα εντόμων από 300 φάρμες οικιακών εντόμων και καταστήματα κατοικίδιων ζώων στην Κεντρική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων 75 φάρμες γρύλων.

Η μελέτη βρήκε παράσιτα σε περισσότερο από το 81% των εκτροφείων εντόμων. Στο 30% αυτών των περιπτώσεων, οι ερευνητές βρήκαν παράσιτα που θα μπορούσαν δυνητικά να προκαλέσουν ασθένειες στον άνθρωπο.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η κατανάλωση εντόμων είναι επικίνδυνη. Απλώς επισημαίνει ότι, όπως η κατανάλωση ζώων, η κατανάλωση εντόμων έχει τη δυνατότητα να σας κάνει να αρρωστήσετε. Επομένως, οι φάρμες εντόμων θα πρέπει να εφαρμόζουν αυστηρές οδηγίες ασφαλείας εάν παράγουν γρύλους για φαγητό .

Συνολικά, οι επιστήμονες πρέπει να κάνουν περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουν καλύτερα τους πιθανούς κινδύνους από την κατανάλωση εντόμων όπως οι γρύλοι.

ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Τα έντομα πρέπει να επισημαίνονται ως συστατικό στη συσκευασία του προϊόντος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρινίζει: «Ο καθένας μπορεί να αποφασίσει μόνος του αν θα αγοράσει τρόφιμα που παράγονται ή περιέχουν έντομα». Από την πλευρά του, ο Vallet ζητά σαφή σήμανση στις συσκευασίες. Και με τρόπο που είναι εύκολα κατανοητός από όλους. Για παράδειγμα «μπισκότα εντόμων» ή «πολτός εντόμων».

Hand picks out cooked insects in Thailand street food stall

 

 

πηγη

HEALTHLINE

Can You Eat Crickets? All You Need to Know
Medically reviewed by Sade Meeks, MS, RD, Nutrition — By Jillian Kubala, MS, RD on May 6, 2021
How we reviewed this article:
HISTORY

Our experts continually monitor the health and wellness space, and we update our articles when new information becomes available.

Current Version  –  May 6, 2021  –  Written By Jillian Kubala MS, RD

Edited By  Stephanie Orford   –  Medically Reviewed By Sade Meeks, MS, RD

Copy Edited By  Jill Campbell

 

 

New Rules in the EU allow the Consumption of Crickets and Mealworm Larvae
World » EU | January 25, 2023, Wednesday // 12:33

 

 

EURONEWS. GREEN
The EU has approved two different types of insect for human consumption. 
By Sophia Khatsenkova  & Charlotte Elton 07/02/2023